Mooi en Oud Middelburg in Kleur
Mooi en Oud Middelburg in Kleur
Mooi en Oud Middelburg in Kleur
Mooi en Oud Middelburg in Kleur
Zwarte Vrijdag 17 mei Middelburg
Zwarte Vrijdag 17 mei Middelburg
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

logo large

Zwarte Vrijdag 1940 in Kaart

Op 10 mei 1940 raakt ons land betrokken bij de Tweede Wereldoorlog als Duitse troepen de Nederlandse grenzen overschrijden. Na het bombardement op Rotterdam op 14 mei geeft Nederland zich over. Alleen in Zeeland wordt de strijd voortgezet door de Fransen die ons land via België en Zeeuws-Vlaanderen te hulp zijn geschoten. Als gevolg van de oorlogshandelingen wordt op vrijdag 17 mei korte metten gemaakt met het historische hart van Middelburg. Vele fraaie monumenten vielen ten offer, zoals het Middelburgs stadhuis en het Abdijcomplex. Rode markers duiden de inslagen van granaat of bom aan en de panden die door brand zijn verwoest, Blauwe markers duiden de brandbestrijding aan. Groene markers duiden de Wijkposten aan en de Paarse markers de plekken van de opgestelde sirenes van het luchtalarm.


Gebruikte bronnen; 17 mei 1940: de dag dat Middelburg brandde van Jacques Cats, Maneblussers in oorlogstijd van Bob van der Weel en Nota 'Omgaan met Conventionele explosieven' gemeente Middelburg, Versie 1.7 (22-11-2011), De brandramp van mei 1940 te Middelburg door A.J.W. Mathijssen.
Gebruikte foto's: ZB | Beeldbank Zeeland.

RESTRICTED ACCESS

Brongegevens

Info artikelen met behulp van de Gids door Walcheren, gedrukt bij C.H.J. van Benthem Jutting te Middelburg en De Gids door Walcheren en Gids voor Middelburg, gedrukt bij J.C & W. Altorffer te Middelburg. Info Ansichtkaarten met behulp van Middelburg in Oude Ansichten en Kent u ze nog... De Middelburgers. Ontbrekende gegevens zijn voor zover mogelijk verkregen uit websites en overige publicaties.

Brongegevens foto's

Gebruik van foto's uit de Rijksdienst Cultureel Erfgoed | Beeldbank Zeeland | Stedelijke Archieven | KZGW | Archieven.nl | TU Delft Beeldbank | Rijksmuseum | Overige Collecties Veel foto's zijn aangepast en ingekleurd met de hand door Oud Middelburg. Het garandeert geenszins dat de ingekleurde afbeelding een nauwkeurige weergave is van de daadwerkelijke momentopname.

Auteursrecht

Op alle aanwezige creaties (vormgeving, beeldmateriaal en teksten) rust intellectueel eigendomsrecht. Gelieve de afbeeldingen en/of tekst niet geheel of gedeeltelijk te kopiëren, te reproduceren, te plakken of te fotokopiëren, screenshots te maken of te knippen. Hiermee schendt u ons en andermans rechten.