Mooi en Oud Middelburg in Kleur
Mooi en Oud Middelburg in Kleur
Mooi en Oud Middelburg in Kleur
Mooi en Oud Middelburg in Kleur
Zwarte Vrijdag 17 mei Middelburg
Zwarte Vrijdag 17 mei Middelburg
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

logo large

Beschietingen 1944 in Kaart

Het meest versterkte deel van de Atlantikwall was het eiland Walcheren met in het centrum de hoofdstad Middelburg. Walcheren was het laatst overgebleven gebied dat door de geallieerden van de Duitse bezetting moest worden bevrijd.. In oktober werd Walcheren overstroomd door RAF-luchtbombardementen op de zeeweringen van Westkapelle, Vlissingen, Ritthem en Veere. Op dat moment werd Middelburg omgeven door zeewater en het Duitse hoofdkwartier van de 70th Infantry Division van General Daser en 2000 Duitse soldaten zaten min of meer vast in Middelburg. De stad, zwaar gehavend door bombardementen aan het begin van de oorlog, trof een nieuwe golf van vernietiging. In de nacht van 1 op 2 november 1944 begonnen de beschietingen van Middelburg door de geallieerden en duurde 5 dagen. Details van wat er gebeurde wordt hieronder weergegeven. Rode markers duiden de inslagen van de Shell-burst aan, Blauwe markers duiden de brandbestrijding aan.

 
Voor dit webartikel, met toestemmingvan de auteur, Jan H. Wigard, is gebruik gemaakt van zijn research; Allied Shelling of Middelburg 29.07.2007. Overige bronnen; De Middelburgse Brandweer tijdens de jaren 1939-1945 van Bob van der Weel. 
Gebruikte foto's: ZB | Beeldbank Zeeland.

RESTRICTED ACCESS

Brongegevens

Info artikelen met behulp van de Gids door Walcheren, gedrukt bij C.H.J. van Benthem Jutting te Middelburg en De Gids door Walcheren en Gids voor Middelburg, gedrukt bij J.C & W. Altorffer te Middelburg. Info Ansichtkaarten met behulp van Middelburg in Oude Ansichten en Kent u ze nog... De Middelburgers. Ontbrekende gegevens zijn voor zover mogelijk verkregen uit websites en overige publicaties.

Brongegevens foto's

Gebruik van foto's uit de Rijksdienst Cultureel Erfgoed | Beeldbank Zeeland | Stedelijke Archieven | KZGW | Archieven.nl | TU Delft Beeldbank | Rijksmuseum | Overige Collecties Veel foto's zijn aangepast en ingekleurd met de hand door Oud Middelburg. Het garandeert geenszins dat de ingekleurde afbeelding een nauwkeurige weergave is van de daadwerkelijke momentopname.

Auteursrecht

Op alle aanwezige creaties (vormgeving, beeldmateriaal en teksten) rust intellectueel eigendomsrecht. Gelieve de afbeeldingen en/of tekst niet geheel of gedeeltelijk te kopiëren, te reproduceren, te plakken of te fotokopiëren, screenshots te maken of te knippen. Hiermee schendt u ons en andermans rechten.